Sezon szparagów w pełni. W sklepach i na rynkach możemy dostać szparagi białe lub zielone. Zdecydowałam się na szparagi białe i przygotowałam z nich pyszną zupę według własnego przepisu.
Składniki:
  • włoszczyzna na zupę,
  • filet z piersi z kurczaka,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • 1 pęczek białych szparagów,
  • 100 ml mleka,
  • natka pietruszki,
  • płatki migdałów (opcjonalnie).
Wykonanie: 
Warzywa (marchew, pietruszkę i seler) obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak samo postępujemy z filetem z kurczaka. Z tych składników przyrządzamy około 1-1,5 litra wywaru.
Do przyrządzenia zupy będzie potrzebny nam czysty wywar (bez warzyw) i kawałki kurczaka.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na patelni. Cebulę przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy na małym ogniu.
Nasze szparagi obieramy w całości i myjemy, odcinamy twarde trzonki i odcinamy główki. Główki szparagów nie wyrzucamy, bo wykorzystamy je później. Szparagi kroimy na ok. 2 cm kawałki i wrzucamy do wywaru, gotujemy do miękkości. Zupę ściągamy z ognia i blendujemy na krem, dodajemy mleko i kawałki kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzę i ponownie zagotowujemy.
Główki szparagów wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty.
Krem ze szparagów podajemy w miseczce z garstką natki pietruszki i płatkami migdałów wraz z kilkoma ugotowanymi główkami.