Witajcie!
Jakiś czas temu wspominałam o menu, które przygotowywałam dla moich gości, a teraz czas na pierwszy przepis pierwszego dania – Zupa szafranowa z kalafiorem.
Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya Niedzielne przysmaki.
Zupa szafranowa z kalafiorem
Składniki:
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 500 ml mleka,
- 2 szczypty nitek szafranu,
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1 duży kalafior podzielony na różyczki,
- 25 g masła,
- 2 łyżki posiekanej pietruszki,
- oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Bulion przygotowałam sama na bazie drobiu i warzyw. Do garnka wlewamy bulion, mleko i dodajmy szczyptę szafranu i sól. Wszystko zagotowujemy i dodajemy kalafior. Gotujemy przez 5-6 minut albo tak długo, aż kalafior będzie miękki. Następnie z zupy wyciągamy 1/4 kalafiora. Całość zupy blendujemy. Dodajemy kolejną szczyptę szafranu i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy ugotowany kalafior na złoty kolor. Zupę podajemy z usmażonym kalafiorem i posypujemy pietruszką.
Smacznego!
Komentarze
Karolina31 sierpnia 2013