Cześć! Jak się czujecie z tym, że zbliża się weekend? Ja się cieszę niesamowicie, mam zamiar się wyspać i naładować się na kolejny tydzień, bo ten był i nadal jeszcze jest pracowity;-)
Ostatnio do katalogu moich ekspresowych przepisów dołączył przepis na żeberka w sosie keczupowym. Zawsze twierdziłam, że żeberka są dla mężczyzn, ale chyba nie do końca tak jest!
Przepis jest bardzo prosty i smaczny, ale warunkiem są ładne żeberka!
Składniki:
  • 70 dag żeberek,
  • 3 – 4 cebule,
  • 1 opakowanie keczupu (najlepiej pikantny, ja używam Pudliszki),
  • sól i pieprz,
  • oliwa.

 Wykonanie:

Żeberka dzielimy na porcje, przyprawiamy i smażymy na patelni. Kiedy żeberka będą robić się złociste przekładamy do naczynia żaroodpornego, najlepiej takiego z pokrywą. Cebulę obieramy, kroimy na paseczki i podsmażamy z odrobiną soli. Następnie usmażoną cebulkę dodajemy do żeberek wraz z całym keczupem. Wkładamy do piekarnika na 45 minut na 160 – 170 stopni.

Ostatnio w ten sam sposób przyrządziłam kurczaka, który smakował równie dobrze!

A i jeszcze jeden z przepisów, który pojawił się na moim blogu został opublikowany w gazecie “Prześlij Przepis”, numer styczniowy.