No to czas na Wigilijny Barszcz!
Polubiłam barszcz, odkąd zaczęłam go gotować. Wydaje mi się, że z każdym razem wychodzi mi coraz lepiej, co potwierdza mój mąż!
Składniki:
- 1 kg gotowanych / pieczonych buraków,
- 300 ml zakwasu buraczanego,
- 2,5 litra wody,
- 35 g suszonych grzybów,
- 1/2 korzenia selera,
- 1 jabłko,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz i sól,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 8 ziarenek pieprzu.
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 500 ml wody i suszone grzyby, nieobraną przekrojoną na pół cebulę i ząbki czosnku, zagotowujemy. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 25 minut.
W międzyczasie trzemy – na tarce o dużych oczkach – seler i nieobrane jabłko. Warzywa dodajemy do wywaru grzybowego wraz z 2 litrami wody. Całość zagotowujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Dodajemy starte buraczki i całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Na sam koniec dodajemy koncentrat buraczany i zagotowujemy. Barszcz wyłączamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Barszcz możemy przecedzić, żeby pić czysty albo spożywać z całością warzyw.
Zostaw odpowiedź