No to czas na Wigilijny Barszcz!

Polubiłam barszcz, odkąd zaczęłam go gotować. Wydaje mi się, że z każdym razem wychodzi mi coraz lepiej, co potwierdza mój mąż!

Składniki:

  • 1 kg gotowanych / pieczonych buraków,
  • 300 ml zakwasu buraczanego,
  • 2,5 litra wody,
  • 35 g suszonych grzybów,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz i sól,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 8 ziarenek pieprzu.

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 500 ml wody i suszone grzyby, nieobraną przekrojoną na pół cebulę i ząbki czosnku, zagotowujemy. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 25 minut.

W międzyczasie trzemy – na tarce o dużych oczkach – seler i nieobrane jabłko. Warzywa dodajemy do wywaru grzybowego wraz z 2 litrami wody. Całość zagotowujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu. Dodajemy starte buraczki i całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Na sam koniec dodajemy koncentrat buraczany i zagotowujemy. Barszcz wyłączamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Barszcz możemy przecedzić, żeby pić czysty albo spożywać z całością warzyw.