Weekend to zdecydowanie dwa dni w tygodniu, w którym czas zwalnia. Z łóżka wstajemy bez pośpiechu, rozkoszujemy się każdym łykiem wypitej kawy. A jak o kawie mowa, to obowiązkowo do kawy ciasto…to może maślane?
Poniżej przepis na bezglutenowe i bezlaktozowe Ciasto Maślane, które piekę od lat. Dawniej w wersji z glutenem, obecnie w wersji bezglutenowej :-).
Ciasto maślane

Składniki na formę keksową:

  • 170 g brązowego cukru,
  • 140 g masła,
  • 4 jaja,
  • 200 g mąki bezglutenowej (użyłam miksu Schear – jaglana, ryżowa i ziemniaczana),
  • 2 – 3 łyżki bezglutenowego kakao (np. firmy Celiko).

Oczywiście możemy składniki bezglutenowe zastąpić glutenowymi, ciasto też wyjdzie – dawniej piekłam tylko w takiej wersji.

Wykonanie:

Białko oddzielamy od żółtek. Miksujemy masło o temperaturze pokojowej z cukrem na jednolitą gładką masę. Dodajemy stopniowo żółtka, całość miksujemy. Następnie dodajemy partiami mąkę przesianą przez sitko. Masa będzie gęsta.W drugiej misce, białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką.

Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy bezglutenową bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy na jednolitą masę. Masę kakaową wykładamy na blaszkę i mieszamy delikatnie widelcem, aby masy się połączymy.

Ciasto jest bez proszku do pieczenia w związku z tym nie wyrośnie nam zbyt mocno. Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 175 stopni.