Składniki na formę keksową:
- 170 g brązowego cukru,
- 140 g masła,
- 4 jaja,
- 200 g mąki bezglutenowej (użyłam miksu Schear – jaglana, ryżowa i ziemniaczana),
- 2 – 3 łyżki bezglutenowego kakao (np. firmy Celiko).
Oczywiście możemy składniki bezglutenowe zastąpić glutenowymi, ciasto też wyjdzie – dawniej piekłam tylko w takiej wersji.
Wykonanie:
Białko oddzielamy od żółtek. Miksujemy masło o temperaturze pokojowej z cukrem na jednolitą gładką masę. Dodajemy stopniowo żółtka, całość miksujemy. Następnie dodajemy partiami mąkę przesianą przez sitko. Masa będzie gęsta.W drugiej misce, białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką.
Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy bezglutenową bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy na jednolitą masę. Masę kakaową wykładamy na blaszkę i mieszamy delikatnie widelcem, aby masy się połączymy.
Ciasto jest bez proszku do pieczenia w związku z tym nie wyrośnie nam zbyt mocno. Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 175 stopni.
Zostaw odpowiedź