Tłusty czwartek jest już coraz bliżej. Pieczenie pączków jest bardzo pracochłonne, dlatego proponuję Wam cupcakes, które są równie pyszne jak pączki :-).
Składniki na 12 cupcakes:
  • 3 jajka,
  • 120 g masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej.
Składniki na krem:
  • 250 g sera mascarpone,
  • 80 g masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • odrobina czerwonego barwnika polecam firmę Wilton.
Wykonanie:
Muffinki:
Masło rozpuszczamy w garnku wraz z czekoladą, odstawiamy do przestygnięcia. W misce ubijamy jajka z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo naszą masę czekoladową, ciągle mieszając. Blachę na muffinki wyłożoną papilotkami napełniamy do 3/4 głębokości ciastem. Babeczki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krem:
Masło ubijamy z cukrem pudrem na jednolitą masę następnie dodajemy krem i miksujemy. Na sam koniec dodajemy niewielką ilość barwnika i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru.
Krem nabijamy do szprycy i ozdabiamy muffinki :-). Do tego posypka i serduszka cukrowe :-)! Włączcie swoją kreatywność :-)!