Witajcie! Co tam u Was? U mnie troszkę nerwowo, bo niebawem ślub mojej siostry i jest mnóstwo spraw do dopilnowania, także mam zajęcie;-). Kreację mam już przygotowaną i na pewno się w niej Wam pokażę.
Chciałam Wam zaprezentować przepis na tosty, ale nie takie tradycyjne;-). Przepis otrzymałam od swojej przyjaciółki, dokonałam w nim drobnych modyfikacji;-). Wypróbujcie go, bo tosty smakują pysznie. Polecam:-).
Proporcja składników zależy od ilości tostów.
Składniki:
  • chleb tostowy,
  • keczup, 
  • kostka czosnkowa Knorr,
  • oliwa,
  • ser mozzarella,
  • ser pleśniowy,
  • tarty ser żółty,
  • bułka tarta
  • jajka
  • przyprawy: papryka słodka, bazylia, oregano, sól i pieprz.
Wykonanie:
Dowolną ilość keczupy nakładamy do miseczki (robię to na oko) do tego dodajemy odrobinę oliwy i kostkę czosnkową. Całość mieszamy i smarujemy tosty, z dwóch stron. Tosty można robić z samą mozzarellą, ale i też z serem pleśniowy. Zależy co kto lubi. Na tost nakładamy dwa plasterki mozzarelli i jeden plasterek sera pleśniowego. Kanapkę zamykamy i odcinamy brzegi chleba. Przygotowujemy panierkę w której maczamy tosty i smażymy na patelni z olejem, tak długo aż się zarumienią. Panierka to: bułka tarka, szczypta soli i pieprzu, odrobina papryki, bazylii i oczywiście starty ser żółty. Tost maczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a potem w panierce. Jak to piszę to czuję w ustach smak ciągnącego się sera…

Smacznego!

Skusicie się?