Na wyjątkowe okazje, piecze się wyjątkowe ciasta!
Tort Oreo to zdecydowanie coś dla fanów ciastek Oreo, ale myślę że nie tylko dla nich.
Nie ukrywam, że tort jest pracochłonny, piekłam go dopiero drugi raz w życiu. Jednak, warto jest go zrobić, bo zadowolona mina gości – bezcenna.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 150 g mąki pszennej,
- 75 g ciemnego kakao,
- 220 g (1 szklanka) cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki (120 g) maślanki,
- 1/4 szklanki (54 g) oleju,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/4 szklanki (60 g) ciepłej wody oraz
- 10 ciastek Oreo przełamanych na ćwiartki.
Powyżej podane składniki są na jedno ciasto czekoladowe, a my musimy upiec dwa!
Ciasto waniliowe:
- 255 g mąki pszennej,
- 220 g (1 szklanka) cukru,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki (120 g) mleka,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz
- 10 ciastek Oreo przełamanych na ćwiartki.
Krem:
- 225 g serka Philadelphia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 260 g cukru pudru,
- 480 g (2 szklanki) śmietany kremówki 36%,
Polewa czekoladowa:
- 225 g ciemnej czekolady,
- 120 g (2/3 szklanki) śmietany kremówki 30%,
- 1 łyżka masła.
Ozdoby:
- 10 ciastek Oreo (pokruszonych),
- 4 ciastka Oreo (przepołowione).
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Na paterze kładziemy ciasto czekoladowe, które smarujemy niedużą ilością kremu, następnie przykrywamy ciastem waniliowym, nakładamy krem i przykrywamy ciastem czekoladowym. Całość ciasta pokrywamy kremem. Zostawiamy tylko niewielką ilość kremu do ozdoby. Ciasto wkładamy do lodówki żeby się chwilkę schłodziło.Następnie dół ciasta ozdabiamy dookoła pokruszonymi ciastkami Oreo. Rękaw cukierniczy wypełniamy kremem i ozdabiamy wierzch ciasta, na którym układam połówki Oreo. Następnie górę ciasta smarujemy polewą tak, żeby delikatnie ściekała po brzegach.
Zostaw odpowiedź