Zdecydowanie jestem wielkim łasuchem i uwielbiam wszystko to, co jest czekoladowe. Niedziela to taki dzień w tygodniu, który kojarzy mi się z wypiekami i domowym ciastem. Nie wiem jak jest u Was w domu, ale u mnie zawsze jest coś słodkiego w niedzielę.
Nie każdy lubi połączanie czekolady i mięty, ja jestem fanką takiego połączenia i te ciasto bardzo mi smakowało. Przepis na ten wypiek pochodzi z bloga Moje Wypieki. Przy czym, troszkę zmodyfikowałam proporcję na krem.
Składniki na ciasto czekoladowe:
Składniki na trzy tortownice o średnicy 21 cm.
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki kakao,
- 1 i 1/4 szklanki cukru,
- 180 g miękkiego masła,
- 3 jaja,
- 3/4 szklanki 18% śmietany,
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Ciasto:
W rondelku rozpuścić masło. Odstawić z palnika. Dodać posiekaną czekoladą, żeby się rozpuściła w maśle. Następnie dodać kakao i całość wymieszać. Masę odstawić do ostygnięcia.
Do miski przesiać składniki sypkie, tj. mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Podczas ubijania dodać ekstrakt waniliowy. Następnie stopniowo dokładamy do ciasta przestudzoną masę czekoladową, ciągle miksując. Dodajemy na przemian składniki sypkie i śmietanę mieszając drewnianą szpatułką.
Ciasto rozdzielamy na trzy formy i wypełniamy nim trzy blaszki wyłożone na spodzie papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy trzech blaszek, ciasto pieczemy pojedynczo, ja tak zrobiłam. Każde ciasto pieczemy przez 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Krem:
W misce miksujemy mascarpone i śmietanę kremówkę. Jak uzyskamy jednolity krem, dodajemy odrobinę barwnika. Na sam koniec dodajemy trzy łyżki cukru pudru i miksujemy. Krem gotowy.
Nasze blaty czekoladowe nasączamy mieszanką likieru miętowego i schłodzonej herbaty miętowej (w proporcji: 1/4 likiery miętowego i 1/3 szklanki herbaty miętowej). Krem dzielimy na trzy części. Pierwszy blat smarujemy kremem i przykrywamy drugim. Drugi blat smarujemy również kremem i przykrywamy trzecim. Całość ciasta smarujemy kremem.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w rondelku intensywnie mieszając. Polewa przed nałożeniem na ciasto musi być schłodzona.
Ciasto pokrywamy fantazyjne polewą i dowolnie ozdabiamy.
Ciasto jest smaczne. Niestety między drugim a trzecim blatem umieściłam za mało kremu z obawy, że mi zabraknie…
Zostaw odpowiedź