- 250 g mąki,
- 125 g masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2-3 łyżki śmietany.
- 300 – 400 g owoców,
- 2 jaja,
- 100 ml śmietany kremówki 30%,
- 50 g mąki oraz
- 100 g cukru pudru.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy masło w temperaturze pokojowej i sól. Ze składników zagniatamy ciasto. Jak ciasto będzie wyrobione dodajemy 2 – 3 łyżki zimnej śmietany. Jeśli ciasto będzie się za bardzo lepić to można dodać trochę mąki.
Blachę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą i wykładamy nią ciasto. Na ciasto układamy maliny.
Jajka miksujemy ze śmietaną, mąką i cukrem pudrem. Tak przygotowaną masę zalewamy owoce.
Tak przygotowaną tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut.
Tartę podajemy jak ostygnie. Smacznego!
Komentarze
AL3 września 2012
Malina4 września 2012
Hendifly4 września 2012
Malina5 września 2012
Dziidka4 września 2012