Lubicie hot-dogi? Ja tylko takie przygotowane w domu, ponieważ mam pewność co do składników, szczególnie parówki, która jest podstawą dobrego hot-doga.

Do przygotowania swoich hot-dogów wykorzystałam parówki 100% z szynki od Tarczyński Naturalnie, które są bezglutenowe i bez dodatku glutaminianów, barwników i fosforanów. Zachęcam wszystkich do czytania etykiet i pogłębiania wiedzy na temat składu produktów.

Składniki na 4 hot-dogi:

  • 4 bułki lub 2 bagietki – mogą być z glutenem albo bez w zależności od Waszych preferencji,
  • 4 parówki 100% z szynki Tarczyński Naturalnie,
  • 2 ogórki małosolne,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • przyprawy: sól i pieprz oraz zioła prowansalskie.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, bagietki przeciąć na pół i wzdłuż, żeby zrobić miejsce na parówkę. Następnie wstawić do piekarnika na kilka minut, żeby bagietki / bułki się przypiekły.

Parówki podgrzać w garnku z wodą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Liście sałaty umyć i osuszyć. Ogórki pokroić w paski a pomidorki na pół.

W miseczce zmieszać jogurt, ketchup i musztardę, całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich.

Bułkę wyciągnąć z piekarnika, ułożyć na niej sałatę, parówkę, po bokach ogórka, polać sosem i ozdobić pomidorkami koktajlowymi. W ten sam sposób przygotować każdego hot-doga.