Na jakiś czas odstawiłam słodycze i muszę jakoś zrekompensować sobie brak czekolady… Tapioka w nowej odsłonie, tym razem z mango z dodatkiem kardamonu i imbiru. W poście tutaj macie przepis na pudding z tapioki z konfiturą, truskawkami i borówkami.
Składniki na 4 porcje:
  • 400 ml mleczka kokosowego (wybierajmy te wysokiej jakości),
  • 1/4 szklanki tapioki (granulat),
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • dojrzałe mango,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta imbiru mielonego,
  • szczypta kardamonu,
  • listki mięty / melisy do ozdoby.

Wykonanie:

Mleczko kokosowe zagotowujemy, dodajemy cukier i tapiokę. Następnie gotujemy przez 20 minut mieszając co jakiś czas. Granulki zrobią się przezroczyste. Tak przygotowany pudding przekładamy do czterech miseczek.
Mango obieramy, kroimy w kostkę. Połowę mango przekładamy do garnka, dodajemy miód i przyprawy, gotujemy, aż zrobi się miękkie i blendujemy. Nie ściągając z ognia dodajemy pozostałe mango, mieszamy i gotujemy przez chwilę.
Na tapiokę wykładamy konfiturę z mango i ozdabiamy listkami mięty lub melisy.