Weekend trwa i w kuchni spędzać go nie będziemy!
W tygodniu mamy coraz mniej czasu dla siebie, dlatego z weekendu trzeba korzystać maksymalnie!
Ostatnio umieściłam przepis na obiad w 20 minut, który cieszył się zainteresowaniem. Tym razem podwoiłam czas i mamy obiad w 40 minut. Jest to przepis na dorsza z ryżem i warzywami.
Składniki na 3 – 4 porcje:
- 400 g filetu z dorsza,
- 100 g ryżu,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- dwie garście liści jarmużu,
- garść słonecznika,
- koperek,
- bazylia,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Filet z dorsza myjemy, osuszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Nasmarowujemy olejem i przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Dorsza pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu przez 20 minut.
Ryż przygotowujemy, zgodnie z opisem na opakowaniu.
W między czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrywamy na połówki. Liście jarmużu wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 4 minuty.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy paprykę i smażymy, aż zmięknie, na sam koniec idą pomidorki koktajlowe.
Następnie dodajemy – stopniowo mieszając – pozostałe składniki w następującej kolejności: ugotowany ryż, jarmuż, słonecznik i upieczony, pokrojony na kawałki dorsz. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy koperkiem.
Komentarze
Magda27 stycznia 2018
Hendifly31 stycznia 2018