Święta, święta i po świętach! Nie mogłam się powstrzymać i musiałam wrzucić przepis na przepyszną babkę gotowaną. Oczy moje jadłby i jadłby. Niestety spożywam teraz tylko bezglutenowe ciasta. Kiedyś babka była dla mnie moim numerem jeden na liście ulubionych ciast, a teraz mówię bye bye…
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 kostka margaryny Kaśki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 mąki pszennej,
- 3/4 szklanki ziemniaczanej,
- 1 proszek do pieczenia,
- 1 kieliszek wódki.
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i alkohol. Na końcu dodajemy ubitą pianą i ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Formę do babki gotowanej natłuszczamy i obsypujemy mąką i wypełniamy ciastem. Następnie wkładamy ją do garnka wypełnionym wodą. Babkę gotujemy przez 1 godzinę i 15 minut. Musimy dobrze nastawić ogień, żeby przez cały okres gotowania nie zmieniać jego intensywności.
Zostaw odpowiedź