
Przepis na Rocky Road Crunch Bars był jednym z pierwszych przepisów, które opublikowałam na blogu. Nie ukrywam, że jest to jedno z moich ulubionych słodkości. .
Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson Express i jest rzeczywiście ekspresowy, za to między innymi go uwielbiam.
Składniki:
- 125 g masła,
- 300 g gorzkiej czekolady,
- 3 x 15 ml syropu klonowego / złotego syropu,
- 200 g biszkoptów,
- 100 g pianek,
- cukier puder.
Wykonanie:
Pianki kroimy na niewielkie kawałki, biszkopty kruszymy na cztery części. Na małym ogniu rozpuszczamy czekolady wraz z masłem. Kiedy mikstura będzie już płynna odstawiamy z gazu i dodajemy syrop klonowy. Następnie dodajemy pianki i biszkopty. Radzę, żeby pianki nie były pokrojone na bardzo małe kawałeczki ponieważ się zupełnie rozpuszczą. Całość energicznie mieszamy i wykładamy na natłuszczoną blachę lub szklane naczynie. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 8 – 12 godzin do zamrażalnika. Na ogół przygotowuje Rocky Road Crunch Bars wieczorem i wkładam do zamrażalnika na całą noc. Po wyciągnięciu z zamrażalnika posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty. Najlepiej odczekać chwilkę aż odtaje, ponieważ się dość ciężko kroi.
Mam nadzieję, że Rocky Road Crunch Bars stanie się też ulubionym przepisem!


Komentarze
Hanna Ogon20 sierpnia 2013