Śniadanie na wynos czyli to, co zabieramy ze sobą do jedzenia jak wychodzimy z domu.
Uczniowie już chodzą do szkoły ponad miesiąc, studenci ponad tydzień…pojawia się pytanie czym można zastąpić nudne kanapki albo drożdżówki?! Dobrze pamiętam czasy szkolne, w których zawsze Mama robiła mi kanapki do szkoły. Miałyśmy taki układ, że ja wstawałam wcześniej i szłam do sklepu po świeże pieczywo, z którego potem Mama robiła kanapki. Czasem buzia się uśmiechała, jak próbowałam z czym one były, a czasem też się krzywiłam.
Teraz też spędzam dużo czasu poza domem i muszę sobie organizować jakoś posiłki. Przychodzę do Was z propozycją kanapki na wypasie, pożywnym shakiem i zdrową przekąską.
Zaczniemy od kanapki….
Kanapka na wypasie

Składniki na jedną kanapkę:

  • 3 kromki pełnoziarnistego chleba,
  • wędzony łosoś,
  • pół awokado,
  • 2 rzodkiewki,
  • odrobina skórki z cytryny i trochę soku,
  • 1,5 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz,
  • garść roszponki.

 Wykonanie:

Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i skórką, przyprawiamy do smaku. Smarujemy kromkę chleba, układamy cienko pokrojone rzodkiewki i na to pokrojone plasterki awokado.
Tak przygotowaną kanapkę przykrywamy kolejną kromką chleba, którą smarujemy pozostałym majonezem i układamy wędzonego łososia i roszponkę. Przykrywamy kanapkę trzecią kromką chleba.

i do pudełka 🙂

Odżywczy shake

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g twarogu (ulubionego),
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • odrobina mleka,
  • banan,
  • łyżka Nutelli (można zastąpić miodem i kakao).

Wykonanie:

Blendujemy najpierw twaróg z jogurtem, potem dodajemy pozostałe składniki. Ilość mleka zależy od tego jaką konsystencję shake chcemy uzyskać i jaką lubimy.
Zdrowa przekąska

Składniki na 8 sztuk:

  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki rodzynek lub innych bakalii,
  • odrobina gorzkiej czekolady (opcjonalnie),
  • garść wiórek kokosowych (opcjonalnie),
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem, łączymy z sodą i solą, mieszamy. Dodajemy bakalie i pozostałe składniki. Na samym końcu dodajemy amarantusa i delikatnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt lejąca, należy dodać więcej amarantusa.

Papilotki ułożone w blaszce wypełniamy ciastem i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przepis na muffinki dostałam drogą mailową z newslettera ze strony http://www.oczyszczanie-warsztaty.pl/.