W sobotni poranek nie trzeba się spieszyć, dlatego można zjeść coś innego niż kanapki:-). Ja osobiście uwielbiam śniadania na słodko, taka duża dawka kalorii z samego rana daje kopa! Dlatego proponuję Wam racuszki z bananami – mniam mniam 🙂
Składniki:
  •  mąka,
  • 10 g drożdży,
  • mleko,
  • jajko,
  • cukier,
  • sól,
  • olej,
  • 2 – 3 dojrzałe banany.
Wykonanie:
Proporcję zawszę robię na oko, ważne jest to żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Pół szklanki mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Do tej mikstury dodajemy (jak trochę przestygnie) mąkę myślę że ok 0,5 kg i tyle mleka żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Do tego jeszcze jajko i 1 – 2 łyżeczki cukru, szczypta soli. Całość miksujemy, albo używamy trzepaczki. Wkrajmy do tego nasze banany w talarki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na parę minut, aż trochę wyrośnie dzięki drożdżom. Następnie smażymy na złocisty kolor. Gotowe racuszki możemy posypać cukrem, cukrem pudrem czy też jeść z dżemem – jak kto woli :-). Do tego mleko, herbatka lub kawka i gazetka ;-). Banany sprawiają, że racuszki rozpływają się w ustach:-)

Bon appetit!