Za oknem zimy nie widać, więc żeby poczuć choć trochę zimowy nastrój na moim blogu pojawiły się Renifery :-D.
 
Składniki na muffinki:
  • 250 g mąki tortowej,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 ml mleka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej.
Składniki na krem i dekoracje:

  • 175 g serka Delfina lub Philadelphia,
  • 100g miękkiego masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • białe draże,
  • czerwone M&M lub Smarties,
  • czekoladowe precelki.

Wykonanie:

Do miski przesiewamy składniki sypkie, tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i przyprawę piernikową. Łyżkę masła rozpuszczamy w rondelku na niewielkim gazie i dodajemy olej. Następnie w miseczce łączymy jajko z mlekiem. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkiem, mieszamy i po chwili dodajemy olej. Całość mieszamy, ciasto będzie grudkowate. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4. Muffinki pieczemy przez 15 – 20 minut.
Po upieczeniu muffinek przygotowujemy krem. W misce ucieramy serek z miękkim masłem i cukrem pudrem. Krem nakładamy na muffinki, ozdabiamy preclami i drażami.