Pierwszy raz zetknęłam się z tapioką, a właściwie z granulatem z tapioki na warsztatach zdrowej kuchni.

Czym jest tapioka?

Tapioka powstaje ze skrobi manioku, ma neutralny smak i nie powoduje alergii. Idealna dla osób będących na diecie bezglutenowej. Przy czym, osoby chore na cukrzycę nie powinny spożywać tapioki w dużych ilościach.

W kuchni może być używana jako zagęszczacz bądź do deserów.

Granulat z tapioki nie jest produktem łatwo dostępnym. Mieszkam w Poznaniu i miałam problem z jego znalezieniem od ręki. Granulat z tapioki występuje w dwóch wielkościach, proponuję te najmniejsze białe kuleczki. Tapioka jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, ja swoją kupiłam w Oragnic Shop w Starym Browarze. Sprzedawana jest w opakowaniach 400 g, cena to ok. 11,00 PLN.

 
Pudding z tapoki

Składniki na 2-3 porcje puddingu:

  • duża puszka mleczka kokosowego (400g) – wybierajcie te najlepszej jakości,
  • 1/4 szklanki granulatu z tapioki,
  • 2 łyżki syropu klonowego / miodu lub brązowego cukru,
  • 3 łyżki konfitury St. Dalfour malina z owocem granatu,
  • garść truskawek i borówek (mogą być mrożone),
  • garść płatków owsianych (mogą być bezglutenowe.

Wykonanie:

Mleczko kokosowe przelewamy do garnka i podgrzewamy, kiedy zacznie nam bulgotać dodajemy tapiokę i energicznie mieszamy. Dodajemy syrop klonowy. Tapiokę gotujemy w mleku pod przykryciem przez 15-20 minut, co jakiś czas energicznie mieszając. Kuleczki tapioki staną się przezroczyste i miękkie – to oznacza, że tapioka jest już gotowa.
Ugotowaną tapiokę przelewamy do miseczek czy słoiczków. Czekamy aż ostygnie i zgęstnieje. Wierzch smarujemy konfiturą i układamy owoce. Posypujemy płatkami bezglutenowymi i jemy.
Jest to bardzo prosty i smaczny deser. Osoby, które go próbują uważają, że przygotowanie puddingu jest skomplikowane i czasochłonne.
Dla tych co jeszcze nie próbowali – szczerze polecam!