Pierwszy raz zetknęłam się z tapioką, a właściwie z granulatem z tapioki na warsztatach zdrowej kuchni.
Czym jest tapioka?
Tapioka powstaje ze skrobi manioku, ma neutralny smak i nie powoduje alergii. Idealna dla osób będących na diecie bezglutenowej. Przy czym, osoby chore na cukrzycę nie powinny spożywać tapioki w dużych ilościach.
W kuchni może być używana jako zagęszczacz bądź do deserów.
Granulat z tapioki nie jest produktem łatwo dostępnym. Mieszkam w Poznaniu i miałam problem z jego znalezieniem od ręki. Granulat z tapioki występuje w dwóch wielkościach, proponuję te najmniejsze białe kuleczki. Tapioka jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, ja swoją kupiłam w Oragnic Shop w Starym Browarze. Sprzedawana jest w opakowaniach 400 g, cena to ok. 11,00 PLN.
Składniki na 2-3 porcje puddingu:
- duża puszka mleczka kokosowego (400g) – wybierajcie te najlepszej jakości,
- 1/4 szklanki granulatu z tapioki,
- 2 łyżki syropu klonowego / miodu lub brązowego cukru,
- 3 łyżki konfitury St. Dalfour malina z owocem granatu,
- garść truskawek i borówek (mogą być mrożone),
- garść płatków owsianych (mogą być bezglutenowe.
Wykonanie:
Zostaw odpowiedź