Jeśli nie macie pomysły na jutrzejszy obiad, może skorzystacie z mojego. Przede wszystkim smacznie, szybko i zdrowo :-).
Składniki:
Pieczone ziemniaki:
- ziemniaki,
- rozmaryn,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- papryka słodka.
Rolady z indyka:
- sznycle z indyka,
- marchew,
- musztarda sarepska,
- ser żółty,
- szynka lub pietruszka,
- oliwa z oliwek,
- pieprz i sól.
Wykonanie:
Pieczone ziemniaczki:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki. Wykładamy do żaroodpornego naczynia i przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę oliwy z oliwek, papryki i rozmarynu. Całość mieszamy dłonią. Ziemniaki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni. Ziemniaki robią się dobre 45 minut. Podczas pieczenia ziemniaki delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
A tak wyglądają ziemniaczki po upieczeniu 😉
Rolada z indyka:
Sznycle z indyka myjemy, osuszamy i rozbijamy, tak żeby były cienkie. Robimy to delikatnie, żeby nie porobić dziur w mięsie. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Z jednej strony smarujemy musztardą nakładamy ser żółty, szynkę i pokrojoną w słupki marchew. Całość zawijamy i w razie potrzeby przekuwamy wykałaczką, żeby się lepiej trzymały. Zamiast szynki i marchewki możemy zrobić pesto z natki pietruszki. Pietruszkę myjemy i blendujemy z odrobiną soli i pieprzu, można też dodać migdały. Sznycle chowamy do rękawa foliowego i pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut. Możemy też sznycle usmażyć i poddusić, jeśli nie chcemy ich piec.
Obiad przed pieczeniem:
Obiad przed zjedzeniem:
Zostaw odpowiedź