Jeśli nie macie pomysły na jutrzejszy obiad, może skorzystacie z mojego. Przede wszystkim smacznie, szybko i zdrowo :-).

Składniki:

Pieczone ziemniaki:

  • ziemniaki,
  • rozmaryn,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka.

 Rolady z indyka:

  • sznycle z indyka,
  • marchew,
  • musztarda sarepska,
  • ser żółty,
  • szynka lub pietruszka,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól.

Wykonanie:

Pieczone ziemniaczki:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki. Wykładamy do żaroodpornego naczynia i przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę oliwy z oliwek, papryki i rozmarynu. Całość mieszamy dłonią. Ziemniaki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni. Ziemniaki robią się dobre 45 minut. Podczas pieczenia ziemniaki delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

A tak wyglądają ziemniaczki po upieczeniu 😉

Rolada z indyka:

Sznycle z indyka myjemy, osuszamy i rozbijamy, tak żeby były cienkie. Robimy to delikatnie, żeby nie porobić dziur w mięsie. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Z jednej strony smarujemy musztardą nakładamy ser żółty, szynkę i pokrojoną w słupki marchew. Całość zawijamy i w razie potrzeby przekuwamy wykałaczką, żeby się lepiej trzymały. Zamiast szynki i marchewki możemy zrobić pesto z natki pietruszki. Pietruszkę myjemy i blendujemy z odrobiną soli i pieprzu, można też dodać migdały. Sznycle chowamy do rękawa foliowego i pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut. Możemy też sznycle usmażyć i poddusić, jeśli nie chcemy ich piec.
Obiad przed pieczeniem:
Obiad przed zjedzeniem: