Witajcie!
Od dwóch dni miałam problem z Internetem i przyznaję, że nie mogłam znaleźć dla siebie miejsca, ale na szczęście wszystko wróciło do normy, uff :-).
Przepis na placuszki z kurczaka i szynki znalazłam w lidlowskiej książce Okrasa vs Pascal. 
Placuszki z kurczaka i szynki
Składniki: 
Placuszki:
  • 700 g piersi z kurczaka,
  • 150 g szynki gotowanej,
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula dymka,
  • 70 g bułki tartej,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
Sos:
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego,
  • 25 g pistacji bez łupinek
  • 1 opakowanie rukoli,
  • sok z 1/2 pomarańczy.

Wykonanie:

Placuszki:

Pierś z kurczaka należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pierś należy bardzo drobno pokroić. Można też spokojnie wykorzystać mielone mięso z piersi. Mięso przekładamy do miski i dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki, cebulę posiekaną w drobne kawałki, pół pęczka świeżej kolendry. Z ząbka czosnku wyciągamy szczypiorek, dodajemy sól i rozcieramy, następnie dodajemy do miski. Całość należy przyprawić solą i pieprzem i dodać bułkę tartą. Wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub rękoma. Następnie formujemy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy dłonią i mamy placuszki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy placuszki na złoty kolor. Kolendra daje specyficzny posmak, więc nie każdemu może smakować.

Sos:

Sos słodko-kwaśny z sosem sojowy mieszamy w miseczce. Siekamy pistacje i dodajemy je do sosu wraz z sokiem z pomarańczy.

Placuszki podajemy z sosem i rukolą.