Pyszna kawa latte o pierniczkowym smaku!

Ostrzegam, że bardzo długo się ją robi, ale myślę, że warto!

Składniki:

  • 8 szklanek mleka,
  • 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 laski cynamonu,
  • garstka goździków,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej,
  • 3 i 1/2 szklanki mocnej zaparzonej kawy mielonej.

Wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy na malutkim ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas doglądamy i mieszamy. Kawę należy gotować w taki sposób, aby nie doprowadzić do wrzenia.

Po upływie 3 godzin zwiększamy ogień i gotujemy przez koleje 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Po 5 godzinach mamy gotowe Pierniczkowe Latte, którym możemy się delektować.

Kawę można przechowywać w lodówce i odgrzewać. Dodam, że na zimno też smakuje świetnie!