
Praktyka czyni mistrza – zdecydowanie się z tym zgadzam! Pamiętacie mój pierwszy Tort Oreo? Ja pamiętam, nie był tak piękny wizualnie jak ten, który prezentuję Wam dzisiaj. Starałam się jak mogłam, bo w końcu to był tort na moje urodziny :-). Zadowolona jestem z efektów!
Tort Oreo

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 150 g mąki pszennej,
- 75 g ciemnego kakao,
- 220 g (1 szklanka) cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki (120 g) maślanki,
- 1/4 szklanki (54 g) oleju,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/4 szklanki (60 g) ciepłej wody oraz
- 10 ciastek Oreo przełamanych na ćwiartki.
Ciasto waniliowe:
- 255 g mąki pszennej,
- 220 g (1 szklanka) cukru,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki (120 g) mleka,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz
- 10 ciastek Oreo przełamanych na ćwiartki.
Krem:
- 225 g serka Philadelphia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 260 g cukru pudru,
- 480 g (2 szklanki) śmietany kremówki 36%,
Polewa czekoladowa:
- 225 g ciemnej czekolady,
- 120 g (2/3 szklanki) śmietany kremówki 30%,
- 1 łyżka masła.
Ozdoby:
- 8 ciastek Oreo (6 połówek, 1 cało, 4 pokruszone),
- mała paczka M&M’sów,
- baton Mars,
- baton Kit Kat,
- baton w formie loda.
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Do miski przesiewamy wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. W kolejnej misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo składniki sypkie. Po dodaniu wszystkich składników sypkich wlewamy powoli maślankę i miksujemy. Następnie dodajemy w ten sam sposób olej i ekstrakt waniliowy. Na samym końcu dodajemy ciepłą wodę, powoli i delikatnie miksujemy. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dodajemy pokruszone Oreo i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na formę 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Ciasto waniliowe:
Do miski przesiewamy składniki sypkie tj. mąkę, sodę i sól. W drugiej misce ubijamy masło z cukrem i następnie stopniowo dodajemy jajka. Ciągle miksując dodajemy składniki sypkie. Następnie powoli dodajemy mleko i ubijamy, teraz kolej na ekstrakt waniliowy. Na samym końcu dodajemy pokruszone ciastka Oreo i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na formę 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Krem:
W misce ubijamy śmietanę kremówkę. Następnie w drugiej misce ubijamy nasz serek z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do serka dodajemy stopniowo bitą śmietanę i ubijamy. Krem odstawiamy do lodówki, żeby się delikatnie schłodził. Ostrzegam, że jest bardzo, bardzo słodki.
Polewa:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy), dodajemy pokruszoną czekoladę i masło. Całość mieszamy ręczną trzepaczką i odstawiamy do ostygnięcia – najlepiej do lodówki na ok. 15 minut.
Na paterze układamy ciasto waniliowe, które pokrywamy częścią kremu, przykrywamy ciastem czekoladowym i całość pokrywamy kremem. Tort oblewamy polewą tak, żeby ściekała po bokach i układamy nasze ozdoby w dowolny sposób – u mnie tak, jak na zdjęciu poniżej.
Zostaw odpowiedź