Obchodzicie Walentynki ? Nie jestem entuzjastyczną zwolenniczką Walentynek, ale obchodzę to święto z uśmiechem :-)!
Nie da się ukryć, że żyjemy w ciągłym biegu oraz pośpiechu i fajnie zatrzymać się chociaż na chwilę i celebrować te święta, które zakreślane są w każdym kalendarzu. Nie pozwólcie sobie odebrać tych dni!
W Dzień Zakochanych zróbcie coś przyjemnego dla swojej połówki, każdy chce się czuć kochany i potrzebny. Nie muszą to być wielkie rzeczy, może być to śniadanie do łóżka albo kolacja przy świecach. Mogą też to być gofry z piekarnika podawane z bitą śmietaną i owocami, ale niekoniecznie na śniadanie.
Do wykonania gofrów, potrzebujemy foremek sylikonowych na gofry. Poniższe składniki są na 8 gofrów.
Składniki:
  • 2 szklanki mąki (wykorzystałam bezglutenową mieszkankę),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego),
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki mleka (wykorzystałam mleko bez laktozy),
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 jajka.

Dodatkowo śmietana kremówka, konfitura i ulubione owoce.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek. W jednej misce ubijamy na pianę białka. W drugiej misce z żółtkami miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Następnie za pomocą szpatułki łączymy masę na gofry z pianą. Robimy to delikatnie. Napełniamy foremki i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku.
Gofry podajemy z bitą śmietaną, konfiturą i owocami, albo z tym, co lubicie najbardziej. Tak przyrządzone gofry można podać kochanej osobie na śniadanie do łóżka…to tylko propozycja :-).