Muffinki z bezą i z syropem z granatu
Składniki:
Muffinki
- 125g miękkiego masła,
- 150g cukru,
- 2 jajka,
- 170 g mąki,
- 1/3 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki mleka 125 ml
Beza
- 2 białka jajek w temperaturze pokojowej,
- 110g cukru
Syrop z granatu
- 1 szklanka soku z
granatu Grante, - 8 łyżek cukru pudru,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1/4 szklanki wyłuskanych ziarenek granatu
Wykonanie:
W misce ucieramy miękkie masło z cukrem. Miksujemy tak długo,
aż masa będzie jednolita i puszysta, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy
na małych obrotach. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy sodę i proszek do
pieczenia. Mąkę mieszamy z masą i dodajemy stopniowo mleko ciągle mieszając.
aż masa będzie jednolita i puszysta, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy
na małych obrotach. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy sodę i proszek do
pieczenia. Mąkę mieszamy z masą i dodajemy stopniowo mleko ciągle mieszając.
Masę wkładamy do 12 papilotek.
Białka ubijamy na pianę i dodajemy po 1 łyżce cukru wciąż
ubijając, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
ubijając, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
Muffinki pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180
stopni.
stopni.
Do rondla wlewamy sok z granatu i wysypujemy cukier i gotujemy na
małym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i ziarenka granatu.
małym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i ziarenka granatu.
Upieczone muffinki przed podaniem polewamy syropem. Mniam, mniam!
Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/
Komentarze
MintElegance6 maja 2013
Mademoiselle Margarita10 maja 2013
ambitiouslyxcrazy11 maja 2013
Aneta Kowalska11 maja 2013