Muffinki z bezą i z syropem z granatu

Składniki:

Muffinki

  • 125g miękkiego masła,
  • 150g cukru,
  • 2 jajka,
  • 170 g mąki,
  • 1/3 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki mleka 125 ml

Beza

  • 2 białka jajek w temperaturze pokojowej,
  • 110g cukru

Syrop z granatu

  • 1 szklanka soku z 
    granatu Grante,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1/4 szklanki wyłuskanych ziarenek granatu
Wykonanie:
W misce ucieramy miękkie masło z cukrem. Miksujemy tak długo,
aż masa będzie jednolita i puszysta, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy
na małych obrotach. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy sodę i proszek do
pieczenia. Mąkę mieszamy z masą i dodajemy stopniowo mleko ciągle mieszając.
 Masę wkładamy do 12 papilotek. 
Białka ubijamy na pianę i dodajemy po 1 łyżce cukru wciąż
ubijając, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. 
Muffinki pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180
stopni.
Do rondla wlewamy sok z granatu i wysypujemy cukier i gotujemy na
małym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i ziarenka granatu.
Upieczone muffinki przed podaniem polewamy syropem. Mniam, mniam!

Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/