Witajcie! Jak się rozpoczął tydzień? Mój bardzo słonecznie:-)! W weekend zrobiłam sobie przerwę od tv i neta, co było mi bardzo potrzebne. Dzień w dzień spędzam ponad 9 godzin przed komputerem i czasem taka przerwa jest wskazana!
Jakiś czas temu prezentowałam Wam ten przepis na Muffinki, ale tym razem zamiast czekolady są migdały i suszona żurawina…zdecydowanie w takiej wersji bardziej do mnie przemawiają.
Mufinki
Składniki:
  • 300 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki kakao,
  • 150 g masła,
  • 165 g cukru,
  • 170 ml mleka,
  • 2 jaja,
  • garść suszonej żurawiny i płatków migdałów.

 Wykonanie:

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek, sól, kakao i dodać płatki migdałów wraz z suszoną żurawiną. Masło roztopić i rozpuścić w nim cukier. W małej misce zamieszać jajka z mlekiem. Do suchych składników dodać mleko z jajkami i masło z cukrem – połączyć, ale nie mieszać za długo, ciasto ma być grudkowe. Następnie tak przygotowaną masę nakładać do formy mufinkowej lub foremek wysmarowanych masłem. Ja zawsze kupuję pergaminowe foremki i dodatkowo wkładam je do metalowych.  Piec 15 – 20 minut w temperaturze 200 C. Upieczone babeczki zostawić chwilkę w foremkach, następnie wyciągać i posypać cukrem pudrem. 
 


 Zapowiedzi: to Nas czeka w najbliższym czasie 😉