Przychodzę do Was z przepisem na krem z pomidorów. Krem robi się w ekspresowym tempie – chyba o to chodzi :-).

Składniki:

  • 1 cebula średniej wielkości,
  • 1 marchewka średniej wielkości,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • przecier pomidorowy (lepszej jakości, ja używam Valfrutta 500 g),
  • dwa ząbki czosnku,
  • pieczywo ciemne,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • bazylia,
  • śmietana 12%,
  • słonecznik i sezam.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew w talarki. Całość podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Do tego dodajemy bulion i dusimy, tak długo aż marchew będzie miękka. Następnie przelewamy całość do garnka. Na patelni podsmażamy nasz koncentrat, który dodajemy do naszego wywaru. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dodajemy dwie łyżki śmietany. Żeby się śmietana nie zważyła polecam odlać trochę zupy i w niej rozrobić śmietanę i następnie dodać do kremu. Całość gotujemy 10-15 minut. Potem blendujemy.
Pieczywo opiekamy w tosterze i smarujemy ząbkiem czosnku. Słonecznik i sezam podsmażamy na suchej patelni, aż się zarumieni. Krem podajemy z odrobiną śmietany i słonecznikiem z sezamem 🙂
Smacznego!