Zupy kremy stały się moimi ulubionymi :-). Tym razem przychodzę do Was z przepisem na zupę krem selerowy. Seler jest bardzo zdrowym i niskokalorycznym warzywem. Nie uwierzycie, ale w selerze jest dwa razy więcej witaminy c niż w cytrusach.
Składniki:
- 1/2 kg selera,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- olej,
- mała śmietana 30% do zupy,
- filet z kurczaka,
- 2 litry bulionu,
- opcjonalnie groszek ptysiowy lub płatki migdałów.
Wykonanie:
Cebulkę wraz z czosnkiem smażymy na patelni, na maśle, aż stanie się złocista. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę delikatnie solimy i pieprzymy oraz podsmażamy na patelni. Cebulkę i kurczaka przekładamy do garnka. Seler i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni przez 20 minut, co jakiś czas mieszając – zapach obłędny! Następnie ziemniaki i seler przekładamy do garnka, do pozostałych składników. Dodajemy bulion i gotujemy 15 – 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Całość blendujemy na krem i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Zostaw odpowiedź