Trend na zupy krem opanował moją kuchnię. Nie jestem w stanie sobie przypomnieć, kiedy robiłam tradycyjną zupę. Moim ulubionym kremem jest krem z cukinii z miętą, a zaraz za nim jest krem kalafiorowy z szafranem według przepisu Gordona Ramseya.
W tym poście przedstawiam Wam przepis na krem pomidorowy w zdecydowanie innym wydaniu. Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku ale zmodyfikowałam go po swojemu.
Składniki:
  • 300 ml naturalnego niesłodzonego soku z pomidorów,
  • 4-5 pomidorów,
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 duża marchew,
  • 1 cebula,
  • garść bazylii,
  • 1,5 cm korzenia imbiru.
  • 1 łyżka masła,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz.
Marchew obrać, umyć i pokroić na talarki. W garnku rozpuścić masło z olejem, dodać marchew i smażyć przez parę minut, aż marchewka będzie miękka. Cebulę pokroić w kosteczkę, imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do marchewki i dusić przez kolejne parę minut.
Pomidory obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory wraz z sokiem dodać do naszej zupy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy bazylię i całość blendujemy na krem. Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i mieszkamy. Całość ponownie zagotowujemy.
Podajemy z ugotowanym ryżem lub czerwoną soczewicą.