Jajka na Wielkanoc to podstawa!

W jakiej formie spożywacie jajka na wielkanocnym śniadaniu? Faszerowane, zapiekane czy może smażone?

U mnie obowiązkowo są jajka faszerowane, które są dodatkowo przysmażane i podawane w skorupkach. W tym roku na wielkanocnym śniadaniu pojawią się jajka w kokilkach, będzie to ich debiut na świętach!

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 4 suszone pomidory,
  • 4 jajka,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kokilki natłuszczamy oliwą. Jeśli nie mamy kokilek możemy wykorzystać blachę do muffinek lub foremki silikonowe.

Kokilki wykładamy szynką następnie plasterek sera mozzarela, suszony pomidor. Na wszystkie składniki wbijamy jajko, które przyprawiamy solą i pieprzem.

Kokilki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15 – 20 minut, tj. do momentu, kiedy jajko całkowicie się zatnie.

Palce lizać!