
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek faszerowanych. Lubię eksperymentować i każdego roku próbować faszerować jajka czymś innym, jednak klasyka sprawdza się najlepiej. Mówiąc klasyka mam tu na myśli jajka faszerowane szynką ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
Składniki:
- 6 jaj,
- ok. 100 g szynki,
- majonez,
- szczypiorek,
- rzodkiewka,
- bazylia lub zioła prowansalskie,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po ich wystygnięciu, obieramy je, myjemy i przekrawamy na połówki. Z każdej połówki delikatnie wyciągamy żółtko, przekładamy do miseczki i delikatnie rozgniatamy widelcem.
Szynkę kroimy w drobną kostkę i łączymy z żółtkami. Dodajemy majonez i doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Całość mieszamy i napełniamy farszem połówki jajek.
Szczypiorek siekamy, rzodkiewkę kroimy w plasterki – ozdabiamy nimi jajka.
Jestem ciekawa czym u Was faszeruje się jajka?

Zostaw odpowiedź