Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek faszerowanych. Lubię eksperymentować i każdego roku próbować faszerować jajka czymś innym, jednak klasyka sprawdza się najlepiej. Mówiąc klasyka mam tu na myśli jajka faszerowane szynką ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

Składniki:

  • 6 jaj,
  • ok. 100 g szynki,
  • majonez,
  • szczypiorek,
  • rzodkiewka,
  • bazylia lub zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Po ich wystygnięciu, obieramy je, myjemy i przekrawamy na połówki. Z każdej połówki delikatnie wyciągamy żółtko, przekładamy do miseczki i delikatnie rozgniatamy widelcem.

Szynkę kroimy w drobną kostkę i łączymy z żółtkami. Dodajemy majonez i doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Całość mieszamy i napełniamy farszem połówki jajek.

Szczypiorek siekamy, rzodkiewkę kroimy w plasterki – ozdabiamy nimi jajka.

Jestem ciekawa czym u Was faszeruje się jajka?