Wątróbka z karmelizowanym jabłkiem na toście francuskim
Składniki:
  • 4 wątróbki drobiowe,
  • 8 tostów,
  • mąka,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1/4 filiżanki wody,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • 1 jajko,
  • odrobina mleka,
  • olej,
  • sól.

Wykonanie:

Wątróbkę przed smażeniem moczyłam w mleku, zgodnie z przepisem w gazecie. Następnie każdą wątróbkę dzielimy na pół i obtaczamy w mące. Smażymy wątróbkę z każdej strony. W gazecie jest podane, że smażymy przez 2 minuty z każdej strony, smażyłam znacznie dłużej, żeby była dobrze wysmażona :-). Jak już wątróbka będzie usmażona przekładamy na talerz i solimy.
Jabłko myjemy i kroimy w kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłko pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy cukier i wodę. Smażymy jak woda wyparuje.
Za pomocą szklani wykrawamy z chleba tostowego kółko. Jajko mieszamy z łyżką mleka i maczamy w nim tosty, które smażymy na złocisty kolor z dwóch stron.
Następnie na usmażone tosty układamy kawałki wątróbki i jabłka.
 
Pierwszy raz w życiu przyrządzałam wątróbkę i pierwszy raz ją jadłam. Muszę przyznać, że całość mi bardzo smakowała i nie jest to tylko moje zdanie :-).