Wątróbka z karmelizowanym jabłkiem na toście francuskim
Składniki:
- 4 wątróbki drobiowe,
- 8 tostów,
- mąka,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka masła,
- 1/4 filiżanki wody,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- 1 jajko,
- odrobina mleka,
- olej,
- sól.
Wykonanie:
Wątróbkę przed smażeniem moczyłam w mleku, zgodnie z przepisem w gazecie. Następnie każdą wątróbkę dzielimy na pół i obtaczamy w mące. Smażymy wątróbkę z każdej strony. W gazecie jest podane, że smażymy przez 2 minuty z każdej strony, smażyłam znacznie dłużej, żeby była dobrze wysmażona :-). Jak już wątróbka będzie usmażona przekładamy na talerz i solimy.
Jabłko myjemy i kroimy w kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłko pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy cukier i wodę. Smażymy jak woda wyparuje.
Za pomocą szklani wykrawamy z chleba tostowego kółko. Jajko mieszamy z łyżką mleka i maczamy w nim tosty, które smażymy na złocisty kolor z dwóch stron.
Następnie na usmażone tosty układamy kawałki wątróbki i jabłka.
Pierwszy raz w życiu przyrządzałam wątróbkę i pierwszy raz ją jadłam. Muszę przyznać, że całość mi bardzo smakowała i nie jest to tylko moje zdanie :-).
Zostaw odpowiedź