Cześć! Jak tam spędzacie Halloween? Ja swoje Halloween urządziłam w kuchni i po raz pierwszy eksperymentowałam z dynią i jej smakiem;-). Na rynku zakupiłam 8,5 kilową dynię z której przyrządziłam potrawy. Przepisów nie musiałam szukać zbyt długo, wykorzystałam te zamieszczone w TeleTygodniu. A efekt? Smaczny;-)
Krem dyniowy
Składniki:
  • 600 g miąższu z dyni,
  • 3 pomidory,
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • sól, pieprz, curry,
  • litr bulionu drobiowego,
  • torebka ryżu,
  • 2 filety z kurczaka,
  • oliwa,
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Wykonanie:

Miąższ z dyni i pomidory pokrojone w kostkę gotujemy w litrze bulionu z dodatkiem soli, pieprzu i skórki z cytryny. Całość gotujemy przez 25 minut. Gdy nasza zupa ostygnie blendujemy ją na jednolitą masę – krem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy masło wraz ze śmietaną. Ryż należy przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Ja do kremu wybrałam ryż długoziarnisty Basmati. 
Filety z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju wraz z odrobiną przypraw i curry. Zupę podajemy z ryżem i kurczakiem oraz posypujemy natką pietruszki. Ryż i kurczaka można wrzucić bezpośrednio do zupy lub nakładać do głębokich talerzy przed podaniem.
Krem dyniowy ma dość specyficzny smak, można liczyć się z tym że nie każdemu zasmakuje;-).
Dyniowy Murzynek 
Składniki:
  • 300 g dyni,
  • 500 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody jadalnej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 150 ml oleju,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 80 g rodzynków,
  • mąka i tłuszcz do nasmarowania formy.

 Wykonanie:
Przesiać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodać składniki sypkie – kakao, cynamon, sól. Jajka ucieramy z cukrem na krem. Stale ucierając dodajemy stopniowo olej, a potem sypkie składniki wraz z mąką. Miąższ z dyni ścieramy na tarce, rodzynki i orzechy siekamy. Następnie te składniki dodajemy do ciasta. Ja dodatkowo dodałam troszkę suszonych śliwek, myślę że kostki czekolady też poprawiły by smak;-). Do nasmarowanej formy wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Murzynek należy piec 175 stopniach.
Na moim parapecie pojawiła się dynia w tej oto postaci;-)!