Tym razem gruszki w daniu głównym… Połączenie szpinaku i gruszek wzbogacone serem pleśniowym…
Składniki:
  • 400 g szpinaku,
  • 2 filety piersi z kurczaka,
  • ser pleśniowy,
  • ziemniaki,
  • mąka ziemniaczana,
  • 2 gruszki,
  • łyżka masła,
  • przyprawy – sól, pieprz i czosnek.
Wykonanie:
Dowolną ilość ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kurczaka kroimy na kawałki doprawiamy do smaku, smażymy na patelni. Na drugiej patelni  smażymy szpinak na maśle, przyprawiamy go solą i czosnkiem. Następnie łączymy z kurczakiem. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kawałki, delikatnie podsmażamy na patelni i dodajemy do naszego szpinaku z kurczakiem. 
Ugotowane ziemniaki ubijamy, dzielimy na cztery części i wyciągamy jedną czwartą. Następnie dodajemy w miejsce ziemniaków mąkę ziemniaczaną. Całość zagniatamy i formujemy kluseczki z dziurką. Gotowe kluseczki gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. 
Danie podajemy z serem pleśniowym dla przełamania smaku szpinaku i słodkiej gruszki.
Polecam!