Dutch Baby – omlet z piekarnika oczywiście w wersji gluten free. Do tego dowolne dodatki, u mnie serek i owoce, bo śniadania na słodko są moimi ulubionymi.

Składniki nie są wymagające, na pewno macie je w lodówce, więc kto jeszcze przed niedzielnym śniadaniem, to może Dutch Baby?

Składniki:

  • 3 jaja średniej wielkości,
  • 3/4 szklanki mleka, najlepiej 3,2%,
  • 3/4 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 21 g masła.

Wykonanie:

Do przygotowania Dutch Baby potrzebne będzie naczynie żaroodporne, a najlepiej patelnie żeliwna. Wykorzystałam standardowe, kwadratowe, żaroodporne naczynie, niestety na wyposażeniu kuchni nie mam patelni żeliwnej.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni i wstawić naczynie żaroodporne na 12 minut. W miedzy czasie do miski przesiać mąkę, wbić jajka, dodać mleko wraz solą – całość zblendować na gładką masę.

Po 12 minutach, w naczyniu żaroodpornym rozpuścić masło, można wstawić na chwilkę do piekarnika, żeby to przyspieszyć. Na tak przygotowane naczynie wylewamy nasze ciasto i pieczemy przez ok 15 minut w pierniku. Brzegi omletu powinny same odchodzić od naczynia.

Dutch Baby wyciągnąć z piekarnika, pokroić i podawać z dowolnymi dodatkami.


Robiąc Dutch Baby nie dosładzam ciasta, bo jem go z owocami. Jeśli chcecie możecie dosłodzić ciasto, ja unikam zbędnego cukru, więc tego nie robię. Do Dutch Baby dodałam chudy twaróg z ksylitolem i jogurtem naturalnym, do tego truskaweczki.