Zawsze chciałam nauczyć się piec takie zawijasy, dzisiaj już wiem, że to nic trudnego i nawet nie są takie pracochłonne. Udało mi się upiec te w wersji bezglutenowej, na pewno nie są tak mięciutkie jak te z glutenem, ale równie smaczne!

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki bezglutenowej Schar Mix B,
  • 8 g suchych drożdży,
  • 56 g miękkiego masła,
  • 340 ml mleka 3,2% (u mnie bez laktozy),
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru.

Składniki na nadzienie:

  • 70 g miękkiego masła,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 12 g mielonego cynamonu.

Składniki na lukier:

  • 60 g cukru pudru,
  • 1-2 łyżki mleka.

Wykonanie:

Mleko podgrzać w garnuszku i odstawić. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier, sól, masło i jaja. Następnie dodać mleko i zacząć wyrabiać ciasto ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące należy dodać więcej mąki, jeśli zbyt suche więcej mleka. Jak ciasto będzie jednolite uformować kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, może to potrwać godzinę do półtorej.

W międzyczasie przygotować nadzienie, tj. wymieszać ze sobą miękkie masło, cukier i cynamon. Jak ciasto już wyrośnie, stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt, tylko nie za cienko. Wysmarować nadzieniem, zostawić wolne brzegi i zawinąć w wałek. Brzeg ciasta zwilżyć wodą, żeby lepiej się trzymał. Odkroić końcówki, pokroić wałeczek na 12 części, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach, żeby się nie posklejały. Nasze ślimaczki piec przez 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Po wyciągnięciu i ostygnięciu, cynamonowe bułeczki polać lukrem z połączenia mleka i cukru pudru.