
Zawsze chciałam nauczyć się piec takie zawijasy, dzisiaj już wiem, że to nic trudnego i nawet nie są takie pracochłonne. Udało mi się upiec te w wersji bezglutenowej, na pewno nie są tak mięciutkie jak te z glutenem, ale równie smaczne!
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki bezglutenowej Schar Mix B,
- 8 g suchych drożdży,
- 56 g miękkiego masła,
- 340 ml mleka 3,2% (u mnie bez laktozy),
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1 łyżka cukru.
Składniki na nadzienie:
- 70 g miękkiego masła,
- 100 g brązowego cukru,
- 12 g mielonego cynamonu.
Składniki na lukier:
- 60 g cukru pudru,
- 1-2 łyżki mleka.
Wykonanie:
Mleko podgrzać w garnuszku i odstawić. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier, sól, masło i jaja. Następnie dodać mleko i zacząć wyrabiać ciasto ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące należy dodać więcej mąki, jeśli zbyt suche więcej mleka. Jak ciasto będzie jednolite uformować kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, może to potrwać godzinę do półtorej.
W międzyczasie przygotować nadzienie, tj. wymieszać ze sobą miękkie masło, cukier i cynamon. Jak ciasto już wyrośnie, stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt, tylko nie za cienko. Wysmarować nadzieniem, zostawić wolne brzegi i zawinąć w wałek. Brzeg ciasta zwilżyć wodą, żeby lepiej się trzymał. Odkroić końcówki, pokroić wałeczek na 12 części, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach, żeby się nie posklejały. Nasze ślimaczki piec przez 30 – 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Po wyciągnięciu i ostygnięciu, cynamonowe bułeczki polać lukrem z połączenia mleka i cukru pudru.



Komentarze
Gosia Makowska23 lutego 2020
Hendifly24 lutego 2020
Karolina Połonicka4 kwietnia 2020
Hendifly5 kwietnia 2020
Vixen15 sierpnia 2020