Witajcie! Co tam u Was? Ostatnio mam same problemy techniczne, jak nie problemy z dostawą internetu, to tym razem laptop odmówił mi posłuszeństwa. Sobota zapowiadała się bardzo relaksująco, rano pobudka, potem zakupy i sprzątanie. Od południa czas dla siebie, chciałam sprawdzić, co tam u Was, ale niestety. Mam nadzieję, że mój laptop wyzdrowieje i mu samo przejdzie. Póki co, korzystam z laptopa mojego chłopaka. No, ale nie o moich problemach z komputerem miało być, tylko o “Francuskiej” Zapiekance.  
“Francuska” Zapiekanka 
Poniżej lista zakupów w wersji obrazkowej, tylko nie zapomnijcie o przyprawach, takich jak sól, pieprz czy vegeta.
Składniki:
  • 30 dkg pieczarek,
  • 1 cukinia,
  • keczup,
  • ciasto francuskiej (4 arkusze),
  • 1 – 2 cebule,
  • 1 – 2 piersi z kurczaka,
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta. 
Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni wraz z pieczarkami. Cukinie myjemy i kroimy również w kostkę.
Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem albo Vegetą
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy (2 arkusze) i dostosowujemy wielkością do naszego naczynia żaroodpornego. Następnie smarujemy je keczupem.
Na to wykładamy podsmażone pieczarki wraz z cebulką i cukinię…
… i kurczaka
Całość przykrywamy ciastem francuskim i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 – 45 minut. Jeśli chcecie możecie dodać starty ser żółty. “Francuska” Zapiekanka prezentuje się tak, jak poniżej.
Smacznego!