Jak zapowiadałam jakiś czas temu, powracam do tematu filtrowania wody. Pierwszy wpis dotyczący filtrowania wody możecie przeczytać klikając tutaj.

Co się u mnie zmieniło w temacie filtrowania wody? W dalszym ciągu używam dzbanka do filtrowania wody od firmy Wessper, przy czym dokonałam jego zmiany z modelu AquaMax na AquaClassic. Jeśli jeszcze jesteście przed zakupem dzbanka albo planujecie jego wymianę to polecam bardziej model AquaMax, wydaje się być solidniej wykonany. Przy AquaClassic ciągle wypada mi porywa, co doprowadza mnie do szaleństwa, ale za to jest w kolorze czarnym, który bardziej komponuje się z moją kuchnią.

Jeśli chodzi o wybór rodzaju filtra do dzbanków Wessper to też mogę polecić Wam coś w tym temacie, ponieważ dokonałam pewnego testu wody i już wiem po który rodzaj filtra będę sięgać.

Firma Wessper oferuje nam następujące filtry do wody:

  • Wessper AquaClassic, który niweluje nieprzyjemny smak i zapach chloru, opracowany specjalnie z myślą o polskiej wodzie, wyczuwalnie poprawia smak wody, zapobiega tworzeniu się kamienia w urządzeniach AGD, zmniejsza twardość wody oraz podnosi pH wody – wydajność filtra wody: 150 l / cena: 6,90 PLN,
  • Wessper AquaClassic Magnez, który niweluje nieprzyjemny smak i zapach chloru, usuwa szkodliwe substancje z wody takie jak zanieczyszczenia mechaniczne, chlor, metale ciężkie, osady wapnia oraz pestycydy – wydajność filtra wody: 150 l / cena: 11,20 PLN,
  • Wessper AquaClassic Sport, który niweluje nieprzyjemny smak i zapach chloru, usuwa szkodliwe substancje z wody takie jak zanieczyszczenia mechaniczne, chlor, metale ciężkie oraz pestycydy – wydajność filtra wody: 250 l / cena: 4,99 PLN,
  • Wessper AquaClassic Protect dedykowany do twardej wody, który
    niweluje nieprzyjemny smak i zapach chloru, usuwa szkodliwe substancje z wody takie jak zanieczyszczenia mechaniczne, chlor, metale ciężkie, osady wapnia oraz pestycydy – wydajność filtra wody: 150 ; / cena: 7,50 PLN.

Wyżej wymienione wkłady są również dostępne do dzbanków AquaMax.

W domowych warunkach przeprowadziłam test trzech filtrów Wessper, tj. klasycznego (białego), magnezowego (różowego) oraz dedykowanego do twardej wody (szarego). Podczas testu brałam pod uwagę przede wszystkim walory smakowe wody.

Najlepsza w smaku okazała się woda po przefiltrowaniu filtrem magnezowym. Drugie miejsce należy do filtra dedykowanego do twardej wody, pomimo tego, że robiąc test twardości wody, woda w moim mieście wcale nie wypadła jako bardzo twarda. Ostatnie miejsce i ewidentnie najgorzej smakująca woda jest po przefiltrowaniu filtrem klasycznym. Nie tylko ja testowałam wodę, ale wnioski są takie same. Teraz na pewno będę sięgać po filtr magnezowy, bo uwierzcie, że różnica jest do razu wyczuwalna, szczególnie jak zestawimy wody obok siebie.