Krewetki uznawane są za afrodyzjaki nie tylko ze względu na zawartość składników odżywczych, ale także ze względu na swój wyrafinowany smak i kształt, który pobudza wyobraźnię.

Wydaje się, że są idealne na walentynkową kolację. Co więcej można przygotować je w ekspresowym tempie.

Przepis na krewetki pochodzi z Kwestii Smaku. Zmieniłam propozycję podania zamiast pieczywa proponuję makaron bezglutenowy. Do tego Presecco i będzie wyśmienicie.

Składniki:

  • 250g krewetek (wybrałam kids),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 papryczki chilli,
  • 40 g masła,
  • 50 ml białego wina,
  • 3 łyżki oliwy,
  • natka pietruszki,
  • sól do smaku,
  • makaron.

Wykonanie:

Krewetki rozmrażamy, najlepiej wybrać te oczyszczone. Jeśli są nieoczyszczone to musimy zrobić to sami. Czosnek i papryczkę chilli siekamy drobno i podsmażamy na patelni na połowie masła przez około pół minuty. Wkładamy krewetki i smażymy minutę z jednej strony, dodajemy wino i zwiększamy ogień – odparowujemy. Krewetki przerzucamy na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, masło, sól i oliwę, smażymy przez chwilę, aż smaki się połączą.

Krewetki proponuję podawać z wcześniej ugotowanym makaronem (całość podsmażyć razem na patelni) i kolacja gotowa. Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam wyśmienitych Walentynek :-).