Dzień Grilla zbliża się wielkimi krokami, idealnie przypada na majówkę, a dokładnie na 2 maja.

Trzeba skorzystać z okazji i grillować!

Co najbardziej lubicie z grilla? Kiełbaski, karkówkę czy może warzywa?

Najlepiej to lubię polędwicę z grilla z warzywami i ziemniaczkami.

Poniżej najprostszy przepis na udany grill. Mięso bez marynowania, gotowe od ręki!

Składniki:

  • polędwica ok. 800 g,
  • pieprz i sól,
  • suszony lub świeży rozmaryn.

Wykonanie:

Mięso nacieramy solą i odrobiną pieprzu, dodatkowo posypujemy rozmarynem. Polędwiczkę możemy od razu grillować lub przyprawić parę godzin przed planowanym grillem.

Polędwiczkę grillujemy z każdej strony po ok. 3 minuty, następnie zawijamy w folię aluminiową i grillujemy przez kolejne minuty. Długość grillowania przede wszystkim zależy od grubości polędwicy oraz od tego jak bardzo wysmażone mięsko lubimy. U mnie ten czas wynosi ok. 20 – 25 minut.

Polędwica idealnie pasuje do grillowanych warzyw. Można ją również podawać z sosem!