Na dzień 3 lutego przypada Dzień Ciasta Marchewkowego. W związku z tym, nie mogło być inaczej i musiał pojawić się przepis na ciasto marchewkowe. Przepis jest bezglutenowy i dość szybko się robi.
Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu idealnego i jest to standardowy przepis. Wykorzystałam ten z Kwestii Smaku, ale nie 1:1.
Składniki na ciasto:
- 200 g marchewki,
- 75 g jabłka,
- 50 g orzechów pekan,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 200 g bezglutenowego mixu,
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 200 g cukru (drobnego),
- 150 ml oleju.
Składniki na krem:
- 125 g kremowego serka,
- 50 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- chipsy marchewkowe.
Wykonanie:
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Jabłko obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i jabłko przełożyć do miski, wymieszać i dodać orzechy oraz wiórki kokosowe.
Mąkę przesiać do miski i dodać pozostałe składniki sypkie, tj. proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Blaszkę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić w misce, aż zwiększą swoją objętość. Następnie dodać cukier i ubić na puszystą masę. Wciąż ubijając na wysokich obrotach wlać olej ciągłym strumieniem. Dodać marchewkę połączoną z jabłkiem, wiórkami i orzechami, całość wymieszać drewnianą łyżką. Mąkę i pozostałe składniki sypkie połączyć z ciastem. Całość przełożyć na tortownicę i piec przez godzinę lub do suchego patyczka. Piekłam dokładnie 1:15.
Ciasto odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem, tj. w misce ubić serek, masło i cukier puder. Odstawić na chwilę do lodówki.
Ciasto wyłożyć na paterę poryć kremem i ozdobić pokruszonymi chipsami z marchewki.
Zostaw odpowiedź