Na dzień 3 lutego przypada Dzień Ciasta Marchewkowego. W związku z tym, nie mogło być inaczej i musiał pojawić się przepis na ciasto marchewkowe. Przepis jest bezglutenowy i dość szybko się robi.

Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu idealnego i jest to standardowy przepis. Wykorzystałam ten z Kwestii Smaku, ale nie 1:1.

Składniki na ciasto:

  • 200 g marchewki,
  • 75 g jabłka,
  • 50 g orzechów pekan,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 200 g bezglutenowego mixu,
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 200 g cukru (drobnego),
  • 150 ml oleju.

Składniki na krem:

  • 125 g kremowego serka,
  • 50 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • chipsy marchewkowe.

Wykonanie:

Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Jabłko obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i jabłko przełożyć do miski, wymieszać i dodać orzechy oraz wiórki kokosowe.

Mąkę przesiać do miski i dodać pozostałe składniki sypkie, tj. proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli, wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Blaszkę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka ubić w misce, aż zwiększą swoją objętość. Następnie dodać cukier i ubić na puszystą masę. Wciąż ubijając na wysokich obrotach wlać olej ciągłym strumieniem. Dodać marchewkę połączoną z jabłkiem, wiórkami i orzechami, całość wymieszać drewnianą łyżką. Mąkę i pozostałe składniki sypkie połączyć z ciastem. Całość przełożyć na tortownicę i piec przez godzinę lub do suchego patyczka. Piekłam dokładnie 1:15.

Ciasto odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem, tj. w misce ubić serek, masło i cukier puder. Odstawić na chwilę do lodówki.

Ciasto wyłożyć na paterę poryć kremem i ozdobić pokruszonymi chipsami z marchewki.