Zarówno drożdżówka, jak i babka są pozornie łatwymi ciastami – ale mam na nie sposoby. Pogoda coraz ładniejsza, a my sięgamy po zimne desery czy lody, a jakby tak zjeść drożdżówkę na zimno?
Składniki:

 

  • 10 dkg drożdży,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 5 jaja,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 4 szklanki mąki,
  • szczypta soli dodawana następnego dnia.

 

Wykonanie:
Składniki mogą być zimne. Drożdże należy rozkruszyć, dodać cukier,
cukier waniliowy, roztrzepane jajka, mleko, olej, 2 szklanki mąki. Składniki dodajemy do miski po kolei i nie mieszamy.
Miskę przykrywamy ściereczką lub papierem, wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia należy wymieszać składniki dokładnie i dodać 2 szklanki mąki z szczyptą soli. Ponownie
dokładnie wymieszać ciasto i wyłożyć na blachę, ułożyć owoce i kruszonkę. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec  50 minut w
temperaturze 150-170 stopni.
Już wiecie czemu to drożdżówka na zimno?