Na 12 kwietnia przypada Dzień Czekolady!

Dlatego będę Was zachęcać do przygotowania w domu własnej czekolady, która zdecydowanie będzie zdrowsza od tej sklepowej. Poniżej przepis.

Składniki:

  • 1/3 szklanki oleju kokosowego,
  • 1 łyżka prawdziwego kakao,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao),
  • dodatki – u mnie śliwki, orzechy laskowe i wiórki kokosowe.

Wykonanie:

W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy dodajemy kakao, ksylitol i pół tabliczki czekolady. Całość podgrzewamy cały czas mieszając do połączenia składników. Następnie przelewamy naszą płynną czekoladę do niedużego pojemnika. Dodajemy dodatki i wstawiamy do lodówki na 30 minut lub do czasu zastygnięcia.

Palce lizać, gwarantuje! Jedyny minus to taki, że czekolada szybko się rozpuszcza w ręce.