Na 12 kwietnia przypada Dzień Czekolady!
Dlatego będę Was zachęcać do przygotowania w domu własnej czekolady, która zdecydowanie będzie zdrowsza od tej sklepowej. Poniżej przepis.
Składniki:
- 1/3 szklanki oleju kokosowego,
- 1 łyżka prawdziwego kakao,
- 2 łyżki ksylitolu,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao),
- dodatki – u mnie śliwki, orzechy laskowe i wiórki kokosowe.
Wykonanie:
W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy dodajemy kakao, ksylitol i pół tabliczki czekolady. Całość podgrzewamy cały czas mieszając do połączenia składników. Następnie przelewamy naszą płynną czekoladę do niedużego pojemnika. Dodajemy dodatki i wstawiamy do lodówki na 30 minut lub do czasu zastygnięcia.
Palce lizać, gwarantuje! Jedyny minus to taki, że czekolada szybko się rozpuszcza w ręce.
Komentarze
Marzena8718 kwietnia 2018
Hendifly19 kwietnia 2018