Deska serów,  kto jest za?

Odkąd zakupiłam kamienną deskę dość często serwuję swoim gościom sery. Poniżej prezentuję parę praktycznych wskazówek dotyczących tworzenia deski serów.

Jakie sery wybrać?

Przede wszystkim chodzi o to, żeby było różnorodnie. Wybieramy minimum trzy gatunki sera. Zasadą, którą kieruję się przy wyborze serów, to stopień twardości sera. Wybieram jeden gatunek sera miękkiego (Brie lub Camembert), półtwardego (Cheddar lub Gouda) i jeden twardego (Bursztyn, Rubin lub Szafir). Większość wymienionych serów jest dostępna od ręki w dowolnych sklepach spożywczych. Możemy też postawić na sery od lokalnych dostawców.

Jak kroimy sery?

Sery pleśniowe typu Rokpol kroimy  w małe trójkąty.

Sery w kształcie podłużnego trójkąta np. typu Brie, kroimy na podłużne paski.

Sery twarde kroimy w słupki.

Sery możemy również podać  w kawałkach zostawiając przy nich dedykowany do tego nóż.

Pamiętajmy, że podawany ser musi mieć temperaturę pokojową. Weźmy to pod uwagę, przygotowując deskę serów.

Co powinno się znaleźć na desce serów?

Podstawowym dodatkiem do sera jest oczywiście pieczywo, bagietka czy krakersy. Idealnie sery będą też się  komponować z owocami a w szczególności winogronami, jabłkami czy też gruszkami albo suszonymi owocami i bakaliami – śliwki, morele, orzechy włoskie czy też laskowe. Jeśli zdecydujemy się na wędliny to wybierajmy te dojrzewające, pikantne i łagodne.

Możemy także do sera zaserwować wino. Najbezpieczniejszym wyborem będzie wytrawne wino czerwone.

Na czym ułożyć sery?

Sery możemy ułożyć na specjalnie do tego przeznaczonej desce. Może to być deska drewniana lub kamienna. Oczywiście może też to być zwykła deska, pamiętajmy tylko, żeby była estetyczna, bez przebarwień, pęknięć i wyszczerbień.

Mogę polecić sklep internetowy, w którym kupiłam własną deskę – Natural Slateplate.

69,90 PLN

189,90 PLN