Smacznie i szybko – jest to możliwe!

Staram się w domu przechowywać produkty, na wypadek wizyty niezapowiedzianych gość. Zawsze znajdę coś w zanadrzu. Produkty do przygotowania dzisiejszego deseru możemy mieć w domu, a jak nie, to są one łatwo dostępne i dostaniemy je w każdym sklepie spożywczym.

Tartaletki z kremem cytrynowym i owocami

Składniki:

  • 18 sztuk tartaletek (najmniejszych, mogą być z glutenem albo bezglutenowe np. Biamar),
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 75 g cukru pudru,
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn,
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • owoce (u mnie borówka, truskawka i jeżyny).

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier puder – całość podgrzewamy cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Kiedy zacznie bulgotać, gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodajemy stopniowo, ciągle mieszając sok z cytryny. Nie musimy wlewać całego soku od razu, tylko próbować, smak ma być zarazem kwaśny i słodki. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, śmietana szybko zgęstnieje. Odstawiamy z ognia i studzimy.

Kiedy krem cytrynowy wystygnie napełniamy nim tartaletki. Babeczki ozdabiamy owocami, ja wykorzystałam truskawki, borówki i jeżyny. Dodatkowo ozdobiłam tartą, gorzką czekoladą.

Babeczki możemy podawać schłodzone albo zjeść od razu ;-).