Zdecydowanie poniedziałki nie nastrajają mnie do działania, ale jakoś zmotywować się trzeba, żeby funkcjonować :-). Dla tych, którzy potrzebują motywacji po ciężkim poniedziałku i dla tych, co chcą sobie osłodzić ten cudowny dzień w tygodniu – Muffinki czekoladowe z malinami!
W kwestii przepisów zawsze można liczyć na Kwestię Smaku, oryginalny przepis na muffiny znajdziecie na ich blogu pod linkiem tu.
Przygotowałam bezglutenowe muffiny podmieniając składniki z glutenem na bezglutenowe.
Przepis jest prosty i bardzo szybko się robi. Z poniżej podanych składników wychodzi mi 16 muffinek, a piekłam je już trzy razy 🙂
Składniki na 16 babeczek:
- 200g gorzkiej czekolady (zawsze wybieram Wedla, dla tych co trzymają restrykcyjną dietę bezglutenową to najlepsza będzie Goplana),
- 3 łyżki Nutelli,
- 80g masła,
- 2 jajka,
- 150 ml mleka,
- 130g brązowego cukru,
- 250g mąki (wykorzystałam miks bezglutenowy),
- 2 łyżki proszku do pieczenia (bezglutenowego),
- 250g malin.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy blaszkę na muffinki, którą wykładamy papilotkami lub korzystamy z formy silikonowej na babeczki.
150g czekolady rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu wraz z masłem. Następnie dodajemy mleko (o temperaturze pokojowej) i mieszamy. W niewielkiej miseczce roztrzepujemy jajka i dodajemy do naszej masy czekoladowej.
W kolejnej misce należy wymieszać składniki sypkie – cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mąkę i proszek należy przesiać przez sitko. Dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać umyte maliny i ponownie delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto na muffinki przekładamy do papilotek. Kroimy odłożone wcześniej 50g czekolady i posypujemy każdą z muffinek. Piec przez 25 minut bez zaglądania do piekarnika.
A po upieczeniu…
Komentarze
Cherry R.31 sierpnia 2016