Cześć! Zamierzam ponownie osłodzić Wam poniedziałek przepisem na Ciasto Kajmakowe. Wykonanie jego zajmie Wam na prawdę niewiele czas, a warto;-). 
Składniki:
  • 250 g masła,
  • 300 g orzechów
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 1 puszcza zagęszczonego mleka skondensowanego (słodzonego) lub gotowa masa krówkowa Bakalland,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 3 – 4 łyżki winiaku.
Wykonanie:

Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem na krem. Następnie dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy proszek do pieczenia i orzechy. Mąkę wraz z orzechami stopniowo dodajemy do ciasta i miksujemy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 C.
Krem:
Mleko skondensowane gotujemy na niewielkim ogniu w garnku z wodą przez godzinę czasu lub wykorzystujemy gotową masę krówkową. Masę krówkową wykładamy do miseczki i łączymy z kawą i winiakiem. Całość mieszamy i nakładamy na ostygnięte ciasto. 30 połówek orzechów podsmażamy na patelni i ozdabiamy nimi ciasto.
Prawda, że łatwe? 

Smacznego!