W tym roku przygotowywanie świątecznych potrwa nie jest łatwe. Wszystko to za sprawą mojej córeczki, która układa mi dzień, ale grunt to dobra organizacja i szybkie przepisy.

Tym razem mam coś dla fanów czekolady zarówno gorzkiej, jak i białej. Przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi.

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 400 g białej czekolady,
  • 4 świąteczne laski (lizaki),
  • olej kokosowy do posmarowania formy,
  • opcjonalnie: ekstrakt miętowy czy waniliowy.

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne o wymiarach 30 cm x 20 cm wysmarować cieniutką warstwą oleju kokosowego. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i wylać na dno naczynia, schłodzić w lodówce przez około 15 – 20 minut.

Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę i wylać na schłodzoną ciemną czekoladę. Do białej czekolady możemy dodać odrobinę ekstraktu miętowego czy waniliowego, jeśli nie mamy można pominąć.

Laski w formie lizaków pokruszyć za pomocą tłuczka i posypać na wierzch. Całość schłodzić w lodówce – po tym czasie pokroić na kawałki i delektować się smakiem czekolady.