
W tym roku przygotowywanie świątecznych potrwa nie jest łatwe. Wszystko to za sprawą mojej córeczki, która układa mi dzień, ale grunt to dobra organizacja i szybkie przepisy.
Tym razem mam coś dla fanów czekolady zarówno gorzkiej, jak i białej. Przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi.

Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady,
- 400 g białej czekolady,
- 4 świąteczne laski (lizaki),
- olej kokosowy do posmarowania formy,
- opcjonalnie: ekstrakt miętowy czy waniliowy.
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne o wymiarach 30 cm x 20 cm wysmarować cieniutką warstwą oleju kokosowego. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i wylać na dno naczynia, schłodzić w lodówce przez około 15 – 20 minut.
Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę i wylać na schłodzoną ciemną czekoladę. Do białej czekolady możemy dodać odrobinę ekstraktu miętowego czy waniliowego, jeśli nie mamy można pominąć.
Laski w formie lizaków pokruszyć za pomocą tłuczka i posypać na wierzch. Całość schłodzić w lodówce – po tym czasie pokroić na kawałki i delektować się smakiem czekolady.


Komentarze
Karolina Nowak3 stycznia 2020
Hendifly18 stycznia 2020