Jak słyszę chłodnik to od razu mam przed oczami chłodnik z młodych buraczków.
Tym razem postanowiłam zrobić chłodnik z ogórków, za którymi tak nie przepadam. Jednak zupa wychodzi mi tak pyszna, że zjadam dwie miski na raz! Poniżej przepis.
Składniki:
- 4 ogórki gruntowe,
- dojrzałe awokado,
- 400 g jogurtu greckiego,
- 500 ml zimnej wody mineralnej,
- nieduża cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżeczki octu ryżowego.
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka cukru,
- przyprawy – pieprz i sól,
- dodatki: ugotowane na twardo jajko, natka pietruszki i grzanki ziołowe.
Wykonanie:
Ogórki myjemy i niedbale obieramy, tj. tak żeby zostało nam trochę skórki. Kroimy i wrzucamy do miski / garnka. Awokado i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ogórków. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na aksamitny krem. Chłodnik doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy podawać od razu z ugotowanym jajkiem, natką pietruszki i grzankami albo schłodzić jeszcze w lodówce.
Jeśli lubicie trochę ostrzejszy smak można dodać więcej czosnku :-).
Chłodnik ogórkowy zdecydowanie szybciej robi się od chłodnika z buraczków, bo nie musimy nic gotować. Jest idealny na upały. Podałam ostatnio gościom jako pierwsze danie i byli zachwyceni!
Komentarze
Aneta S16 lipca 2018
Hendifly24 lipca 2018