Jak słyszę chłodnik to od razu mam przed oczami chłodnik z młodych buraczków.

Tym razem postanowiłam zrobić chłodnik z ogórków, za którymi tak nie przepadam. Jednak zupa wychodzi mi tak pyszna, że zjadam dwie miski na raz! Poniżej przepis.

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe,
  • dojrzałe awokado,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 500 ml zimnej wody mineralnej,
  • nieduża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki octu ryżowego.
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • przyprawy – pieprz i sól,
  • dodatki: ugotowane na twardo jajko, natka pietruszki i grzanki ziołowe.

Wykonanie:

Ogórki myjemy i niedbale obieramy, tj. tak żeby zostało nam trochę skórki. Kroimy i wrzucamy do miski / garnka. Awokado i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ogórków. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na aksamitny krem. Chłodnik doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy podawać od razu z ugotowanym jajkiem, natką pietruszki i grzankami albo schłodzić jeszcze w lodówce.

Jeśli lubicie trochę ostrzejszy smak można dodać więcej czosnku :-).

Chłodnik ogórkowy zdecydowanie szybciej robi się od chłodnika z buraczków, bo nie musimy nic gotować. Jest idealny na upały. Podałam ostatnio gościom jako pierwsze danie i byli zachwyceni!